Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol 50% dan 70% Daun Kenikir (Cosmos Caudatus Kunth) Dengan Metode DPPH (2,2 Diphenyl-1 Picrylhydrazyl)

Authors

  • Syafira Wiji Astuti Universitas Kusuma Husada, Surakarta, Indonesia
  • Ediati Sasmito Universitas Kusuma Husada, Surakarta, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.59188/jcs.v3i9.978

Keywords:

Antioxidant, Kenikir Leaves, DPPH

Abstract

Antioxidants are molecules that work by warding off free radicals thereby reducing the damaging effects of free radicals. Coronary heart disease is a disease caused by free radicals. Kenikir leaves contain quite high flavonoid metabolite compounds, namely 12.197 mg QE/g. Flavonoids are among the largest natural phenolic compounds in plants that have bioactivity as medicines. The benefits of flavonoids are as anticancer, antifungal, anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant. The aim of this research was to determine the antioxidant activity of 50% and 70% ethanol extract of kenikir leaves (Cosmos caudatus Kunth.) using the DPPH method. This type of research is analytic cross sectional. The results of this study indicate that there is antioxidant activity of 50% and 70% ethanol extract of kenikir leaves (Cosmos caudatus Kunth.) using the DPPH method. The lowest IC50 value was 70% ethanol extract of kenikir leaves, namely 45.573 ± 0.241 ppm. The highest potential antioxidant activity is 70% ethanol extract of kenikir leaves with an IC50 value of 45.573 ± 0.241 ppm. The highest total flavonoid content was 70% ethanol extract of kenikir leaves, namely 17.209 ± 0.297%. The conclusion of this research is that 70% ethanol extract of kenikir leaves (Cosmos caudatus Kunth.) has the highest antioxidant activity with an IC50 value of 45.573 ± 0.241 ppm.

References

Aman, I. G. M. (2017). Makanan sebagai sumber antioksidan. Bali Health Journal, 1(1), 49–55.

Andira, D. A., & Pudjibudojo, J. K. (2020). Pengobatan Alternatif Sebagai Upaya Penyembuhan Penyakit. Insight: Jurnal Pemikiran Dan Penelitian Psikologi, 16(2), 393–401.

Arief, D. Z. (2018). Karakteristik Fruit Leather Jambu Biji Merah (Psidium guajava L) Dengan Jenis Bahan Pengisi. Pasundan Food Technology Journal (PFTJ), 5(1), 76–83.

Dewi, Y. K., & Riyandari, B. A. (2020). Potensi tanaman lokal sebagai tanaman obat dalam menghambat penyebaran Covid-19. Jurnal Pharmascience, 7(2), 112–128.

Firdiyani, F., Agustini, T. R., & Ma’ruf, W. F. (2015). Ekstraksi senyawa bioaktif sebagai antioksidan alami Spirulina platensis segar dengan pelarut yang berbeda extraction of bioactive compounds as natural antioxidants from fresh Spirulina platensis using different solvents. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 18(1), 28–37.

Gusnadi, D., Taufiq, R., & Baharta, E. (2021). Uji oranoleptik dan daya terima pada produk Mousse berbasis tapai singkong sebegai komoditi UMKM di kabupaten Bandung. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(12), 2883–2888.

Hadyprana, S., Noer, S., & Supriyatin, T. (2021). Uji Daya Hambat Ekstrak Jahe Putih Terhadap Pertumbuhan Pseudomonas aeruginosa dan Candida albicans Secara in Vitro. EduBiologia: Biological Science and Education Journal, 1(2), 142–148.

Klau, M. H. C., & Hesturini, R. J. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Daun Dandang Gendis (Clinacanthus nutans (Burm F) Lindau) Terhadap Daya Analgetik Dan Gambaran Makroskopis Lambung Mencit. Jurnal Farmasi & Sains Indonesia, 4(1), 6–12.

Lamatapu, S. W., Patala, R., & Utami, I. K. (2021). Potensi Ekstrak Daun Sirih Merah Terhadap Histopatologi Pankreas Tikus Putih Jantan Yang Diinduksi Streptozotocin. Farmakologika: Jurnal Farmasi, 18(2), 170–184.

Mareta, C. A. (2020). Efektifitas pegagan (Centella asiatica) sebagai antioksidan. Jurnal Medika Hutama, 2(01 Oktober), 390–394.

Nugraheni, T. P., & Hidayat, L. (2021). Resiko Efek Samping Edema terhadap Penggunaan Amlodipin (CCBs) sebagai Antihipertensi: Kajian Literatur. Jurnal Pendidikan Tambusai, 5(3), 11347–11352.

Prasetyaningsih, N., Hartanti, M. D., & Bella, I. (2023). Radikal Bebas Sebagai Faktor Risiko Penyakit Katarak Terkait Umur. Jurnal Penelitian Dan Karya Ilmiah Lembaga Penelitian Universitas Trisakti, 1–7.

Putri, S. A., Ramdini, D. A., & Wardhana, M. F. (2023). Literatur Review: Efek Samping Penggunaan Obat Hipertensi. Medical Profession Journal of Lampung, 13(4), 583–589.

Ramadhan, R. (2019). Aktivitas antioksidan dan potensi obat oral senyawa nanopartikel ekstrak pegagan (Centella Asiatica) tersalut kitosan berdasarkan hasil analisis LCMS. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.

Riskesdas, K. (2018). Hasil utama riset kesehata dasar (RISKESDAS). Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, 44(8), 1–200.

Riwanti, P., Izazih, F., & Amaliyah, A. (2020). Pengaruh perbedaan konsentrasi etanol pada kadar flavonoid total ekstrak etanol 50, 70 dan 96% Sargassum polycystum dari Madura. Journal of Pharmaceutical Care Anwar Medika (J-PhAM), 2(2), 82–95.

Salsabillah, A. F., Putri, A. R., & Barlian, A. A. (2021). Formulasi dan uji sifat fisik masker wajah kombinasi tepung beras (Oryza sativa) dan gambas (Luffa acutangula). DIII Farmasi Politeknik Harapan Bersama.

Salsabyla, A. A., & Wulandari, S. P. (2023). Permodelan Regresi Logistik Biner terhadap Analisis Penderita Penyakit Jantung Koroner Di RSUD Dr SOEGIRI Lamongan. Jurnal Sains Dan Seni ITS, 12(1), D103–D110.

Santosa, W. N., & Baharuddin, B. (2020). Penyakit jantung koroner dan antioksidan. KELUWIH: Jurnal Kesehatan Dan Kedokteran, 1(2), 95–100.

Satriyani, D. P. P. (2021). Review artikel: Aktivitas antioksidan ekstrak daun kelor (Moringa oleifera Lam.). Jurnal Farmasi Malahayati, 4(1), 31–43.

Soemarie, Y. B., Sa’adah, H., Fatimah, N., & Ningsih, T. M. (2017). Uji Mutu Fisik Granul Ekstrak Etanol Daun Kemangi (Ocimum americanum L.) Dengan Variasi Konsentrasi Explotab®. Jurnal Ilmiah Manuntung, 3(1), 64–71.

Souhoka, F. A., Hattu, N., & Huliselan, M. (2019). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Biji Kesumba Keling (Bixa orellana L). Indonesian Journal of Chemical Research, 7(1), 25–31.

Suena, N. M. D. S., & Antari, N. P. U. (2020). Uji aktivitas antioksidan maserat air biji kopi (Coffea canephora) hijau pupuan dengan metode DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil). Jurnal Ilmiah Medicamento, 6(2).

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Alfabeta.

Suharyanto, S., & Prima, D. A. N. (2020). Penetapan kadar flavonoid total pada juice daun ubi jalar ungu (Ipomoea batatas L.) yang berpotensi sebagai hepatoprotektor dengan metode spektrofotometri uv-vis. Cendekia Journal of Pharmacy, 4(2), 110–119.

Vinnata, N. N. (2018). Pemberian Fraksi Daun Kemangi (Ocimum americanum L.) terhadap spermatozoa tikus putih jantan (Rattus norvegicus). Jurnal Kesehatan, 9(3), 366–375.

Widia, L. (2017). Hubungan Antara Status Gizi Dengan Kejadian Ispa Pada Balita. Jurnal Darul Azhar, 3(1), 28–35.

Downloads

Published

2024-09-28

How to Cite

Astuti, S. W., & Sasmito, E. . (2024). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol 50% dan 70% Daun Kenikir (Cosmos Caudatus Kunth) Dengan Metode DPPH (2,2 Diphenyl-1 Picrylhydrazyl). Journal of Comprehensive Science (JCS), 3(9), 4321–4338. https://doi.org/10.59188/jcs.v3i9.978