Maksimasi Penjualan dengan Mengoptimalkan UMKM Jus Legarsi dalam Linear Programing

Authors

  • Griveny Liebe Liora Sinulingga Universitas Sumatera Utara, Indonesia
  • V. Evlyn Paskarani Surbakti Universitas Sumatera Utara, Indonesia
  • Nesya Ediana Putri Sembiring Universitas Sumatera Utara, Indonesia
  • Ainun Marhiyah Universitas Sumatera Utara, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.59188/jcs.v3i12.2940

Keywords:

juice, linear programming, optimization, MSMEs

Abstract

Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) have increasingly become a popular choice for young entrepreneurs, especially in light of limited job opportunities. However, many MSMEs face difficulties in optimizing their production due to limited resource, witch hiders their growth. Kedai Jus Legarsi, a juice business run by Mr.Arie, is one such example, relying heavily on daily customer orders without a strategic production plan. This study aims to analze the challeges feced ny kedai jus Legarsari and proposes solutions through the application of linear programming, to optimize juice production and maximize profits. By examining 12 different juice variants, this research develops an optimization model to help increase productivity and profitability while managing limited raw materials and financial resources. The results offer actionable insights for MSMEs looking to streamline operations and achieve sustainable growth.

 

References

Aji, L. S. (2022). Pengaruh Penambahan Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Terhadap Sifat Organoleptik Puding Susu Kambing. Pengaruh Penambahan Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Terhadap Sifat Organoleptik Puding Susu Kambing.

Anderson, D. M. (2020). Design for manufacturability: how to use concurrent engineering to rapidly develop low-cost, high-quality products for lean production. Productivity Press.

Aprilyanti, S., Pratiwi, I., & Basuki, M. (2018). Optimasi keuntungan produksi kemplang panggang menggunakan linear programming melalui metode simpleks. Seminar Dan Konferensi Nasional IDEC, 7–8.

Arta, G. A. D., & NingTyas, M. P. A. (2024). Perhitungan Biaya Produksi Dengan Metode Harga Pokok Pesanan Pada Umkm The Real Coffe And Eatery. Musytari: Jurnal Manajemen, Akuntansi, Dan Ekonomi, 11(11), 51–60.

Bismala, L., Handayani, S., & Andriany, D. (2018). Strategi Peningkatan Daya Saing Usaha Kecil Menengah. Lembaga Penelitian dan Penulisan Ilmiah AQLI.

Kesumadewi, E., & Aprilyani, A. (2024). Mengatasi Pengangguran Melalui Peningkatan Kewirausahaan dengan Program Tenaga Kerja Mandiri. Journal of Macroeconomics and Social Development, 1(4), 1–15.

Khasanah, U. (2019). Pengembangan Media Pembelajaran Fisika berupa Permainan Catur Termodifikasi pada Pokok Bahasan Fluida Statis. UIN Raden Intan Lampung.

Lado, R. P. H. H., Wiendiyati, W., & Pellokila, M. R. (2019). Optimalisasi Keuntungan Pada Agroindustri Rumah Tangga. Buletin Ilmiah IMPAS, 20(3), 243–251.

Luthfi, A., & Muasyaroh, L. (2019). Siasat Usaha Industri Kecil dalam Menghadapi Dominasi Industri Besar (Studi Kasus pada Industri Kecil Klaster Bordir dan Konveksi Desa Padurenan Kecamatan Gebog Kabupaten Kudus).

Mokodongan, A., Mandeij, D., & Rotinsulu, T. O. (2024). Analisis Swot Pada Peranan Perbankan Dalam Mengembangkan UMKM di Manado. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi, 24(6), 13–28.

Nitiasya, G., & Harahap, E. (2021). Optimasi Laba Produksi Olahan Singkong Menggunakan Program Linier. Matematika: Jurnal Teori Dan Terapan Matematika, 20(2), 61–68.

Rhamadhan, P. W. (2021). Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Setu Babakan Berbasis Budaya Betawi Dan Kuliner Oleh Unit Pengelola Kawasan Perkampungan Budaya Betawi Setu Babakan, Srengseng Sawah, Jagakarsa, Jakarta Selatan. Fakultas Dakwah dan Ilmu Komunikasi Universitas Islam Negeri Syarif ….

Santoso, H. B. (2024). Panduan Praktis Bisnis: Mendulang Untung Dari Sirup Melon. Pohon Cahaya.

Sari, K., & Nabella, R. S. (2021). Potensi Lokal dan Pengembangan Desa Wisata Melalui Badan Usaha Milik Desa (BUMDES): Studi Desa Wisata Pujon Kidul, Kabupaten Malang. Prosiding Seminar Nasional Ekonomi Pembangunan, 1(2), 109–114.

Windusancono, B. A. (2021). Upaya Percepatan Pertumbuhan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Indonesia. Mimbar Administrasi Fisip Untag Semarang, 18(1), 1–14.

Downloads

Published

2024-12-31

How to Cite

Liebe Liora Sinulingga, G., Evlyn Paskarani Surbakti, V. ., Ediana Putri Sembiring, N. ., & Marhiyah, A. . (2024). Maksimasi Penjualan dengan Mengoptimalkan UMKM Jus Legarsi dalam Linear Programing. Journal of Comprehensive Science (JCS), 3(12), 5536–5543. https://doi.org/10.59188/jcs.v3i12.2940